Manja slova Veća slova RSS
>

IPARD: Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu

IPARD: Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu
Datum objave: 12.03.2020 08:10 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR
Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa mogućnostima bespovratne podrške za investicije u primarnu proizvodnju kroz IPARD javni poziv nastavljeno je organizovanjem terenskih radionica po opštinama. 

Nakon prezentacija ovogodišnjeg Agrobudžeta koji je punio opštinske sale tokom februara, prezentacije IPARD-a izazvale su slično interesovanje, što potvrđuje da naši proizvođači vide dobru priliku za značajno unapređenje proizvodnje i konkuretnosti.    

Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000€. 

Osnovna bespovratna podrška je 60 odsto od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Kroz ovaj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture.

Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju,  urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja. Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta. Pojašnjeni su im i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. Naime, oni su trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju ispunjavati određene kriterijume u pogledu obima proizvodnje, broja uslovnih grla i površina zasada.

Prisutnima je pojašnjena procedura apliciranja na javni poziv koji je otvoren do 19. maja, posebno potrebna dokumentacija kako bi se uspješno prijavili, što treba da rezultira, u prvom koraku, ugovaranjem podrške. Takođe, objašnjeni su im i naredni koraci koji ih očekuju u dijelu realizacije investicije i isplate podrške. Kako bi ovaj proces po projektu bio efikasan budućim korisnicima je sugerisano da se posvete pripremi i kompletiranju dokumentacije, u čemu će im predstavnici Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede maksimalno pružiti pomoć. 

Pitanja prisutnih najviše su bila vezana za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, rješavanje pitanja stajnjaka, podizanje vinograda i voćnjaka, kao i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje. Predstavnici ministarstva su objasnili prisutnima koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje se mogu pribaviti. 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja