Manja slova Veća slova RSS
>

Objavljen TREĆI IPARD Javni poziv za podršku prerađivačkom sektoru

Objavljen TREĆI IPARD Javni poziv za podršku prerađivačkom sektoru
Datum objave: 15.12.2020 18:37 | Autor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ispis Štampaj stranicu


Nakon javnih poziva za podršku preradi kroz IPARD program objavljenih u 2018. i 2019. godini, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uz finasijsku potporu Evropske unije nastavlja sa dodjelom podrške kroz novi javni poziv koji je danas objavljen.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Aleksandar Stijović, danas je zajedno sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, gospođom Oanom Kristinom Popom, u EU info centru predstavio javni poziv za dodjelu bespovratne podrške preradi u sektoru poljoprivrede, kroz koji će malim i srednjim preduzećima biti na raspolaganju novih 11,3 miliona eura podrške. Ulaganja se mogu usmjeriti u sektore: prerada mlijeka; prerada mesa; proizvodnja vina; prerada voća i povrća (uključujući žitarice, pečurke, aromatično i ljekovito bilje); prerada maslina; prerada ribe i akvakulture.

Ministar Stijović je podsjetio da je ovo peti javni poziv koji se objavljuje kroz IPARD program od 2018. godine. Naglasio je da je kroz 4 dosadašnja objavljena javna poziva ugovoreno ukupno 300 projekata, sa vrijednošću investicije oko 49 miliona eura, odnosno očekivanom podrškom od oko 23 miliona eura bespovratnih sredstava obezbijeđenih od stane Evropske unije. Do sada, isplaćeno je ukupno 166 projekata sa investicijom od 11,5 miliona eura i podrškom u ukupnom iznosu od 5,8 miliona eura. 

Izrazio je očekivanja, da će se dostupna sredstva podrške iskoristiti u što većoj mjeri i na taj način unaprijediti prerađivački sektor u Crnoj Gori, ističući da, iako je objavljeni javni poziv namjenjen prerađivačkim kompanijma, benefiti će sigurno biti mnogo širi, obzirom da će same kompanije unaprjeđenjem i razvijanjem širiti potrebu za sirovinama iz primarne proizvodnje, što će rezultirati i unaprjeđenjem primarne proizvodnje i proizvodnju kvalitetnih proizvoda koji ispunjavaju standarde Evropske unije. Zahvalio je kolegama iz Delegacije Evropske unije i Evropske komisije na podršci u implementaciji ovog veoma važnog projekta za Crnu Goru i naglasio da će se saradnja u budućnosti dalje unaprjeđivati i produbljivati.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa je podsjetila da IPARD projekti vode modernizaciji crnogorske poljoprivrede, povećanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora, pripremi za zahtjeve tržišta EU, istovremeno oživljavajući ruralna područja i stvarajući mogućnosti za zapošljavanje. 

„2020. godina nije bila laka - još uvijek se suočavamo sa posljedicama COVID-19 po ljude, zdravlje i ekonomiju. Ali moramo se okrenuti budućnosti i stvoriti prilike za prevazilaženje posljedica krize. Zbog toga je važno da smo u mogućnosti da nastavimo sa podrškom poljoprivrednom sektoru i crnogorskim poljoprivrednicima. To pokazuje da smo zajedno jači i uvjerena sam da će ove investicije učiniti vidljivu razliku u poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru sa trajnim koristima za stanovništvo u ruralnim oblastima,“ kazala je Popa. 

Rok za podnošenje aplikacija je 15. mart 2021. godine.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice za IPARD program –https://ipard.gov.me. Iako je do sada, za svaki od objavljenih IPARD javnih poziva, praksa bila da se organizuju radionice u gotovo svakoj opštini Crne Gore, usled novonastale situacije izazvane pandemijom Covid 19, radionice će biti organizovane putem internet platforme i pojedinačnih sastanaka sa zainteresovanim prerađivačima.