Manja slova Veća slova RSS
>

IV IPARD Javni poziv za Mjeru 1 predstavljen u još pet sjevernih crnogorskih opština: Plužine, Šavnik, Andrijevica, Plav, Gusinje

IV IPARD Javni poziv za Mjeru 1 predstavljen u još pet sjevernih crnogorskih opština: Plužine, Šavnik, Andrijevica, Plav, Gusinje
Datum objave: 04.03.2022 08:13 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR
Radionicama održanim u pet crnogoskih opština nastavlja se informativna kampanja o IPARD IV Javnom pozivu koji je objavljen 14. marta, a koja ima za cilj da se poljoprivrednim proizvođačima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za prijavljivanje na javni poziv kako bi se što više poljoprivrednika uspješno prijavilo i iskoristilo veliku šansu za unapređenje proizvodnje i rast konkuretnosti.

Poljoprivrednicima su pojašnjeni kriterijumi koje moraju ispunjavati za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka - 5 krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa - 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića), zatim proizvodnje jaja: 1.500 koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) - 0,5 ha površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura - 1 ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja - 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki - 0,01 ha proizvodne površine. Za vinogradare početni uslov je 0,5 ha pod vinovom lozom, za maslinare 0,5 ha pod maslinama, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe ili školjki.

Predstavnici ministarstva podsjetili su proizvođače da se kroz objavljeni Javni poziv, koji se odnosi na primarnu proizvodnju podržavaju projekti sa prihvatljivim troškovima u iznosu od od 10.000€ do 500.000€, dok podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70%. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Takođe, proizvođači su se interesovali na koji način trebaju podnijeti obrazac zahtjeva za dodjelu podrške. Objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.
Naredna prezentacija IPARD javnog poziva organizovaće se 04.marta, 2022.godine u sledećim opštinama;

• Žabljak, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 09:00h;

• Pljevlja, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 13:00h;

• Rožaje, Centar za kulturu, sa početkom u 10:00h;

• Petnjica, u skupštinskoj sali Opštine, sa početkom u 13:00h.