Manja slova Veća slova RSS
>

Danas u opštinama Bar i Ulcinj organizovana poslednja prezentacija o investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a još sedam dana do objave IV javnog poziva za korišćenje sredstava iz IPARD II programa za Mjeru 1

Danas u opštinama Bar i Ulcinj organizovana poslednja prezentacija o investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a još sedam dana do objave IV javnog poziva za korišćenje sredstava iz IPARD II programa za Mjeru 1
Datum objave: 07.03.2022 13:59 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prije objavljivanja javnog poziva za Mjeru 1 organizovali su terensku info – kampanju za poljoprivredne proizvođače iz svih crnogorskih opština, a poslednja je danas u Baru i Ulcinju. Organizovanje pravovremene informativne kampanje ovo Ministarstvo omogućilo je poljoprivrednim proizvođačima da se u što većem broju, na vrijeme i kvalitetno pripreme za apliciranje na javni poziv koji će biti objavljen 14. marta, 2022. godine, a kroz koji mogu dobiti od 10.000€ do 500.000€, sa bespovratnom podrškom do 60% prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

MPRRIskustva iz prethodnih realizovanih IPARD javnih poziva za podršku primarnoj proizvodnji,  predstavljaju dobru osnovu za pripremu, kako proizvođača koji će se prvi put prijaviti, tako i onih koji ranije nijesu uspjeli da ispune uslove. Svima njima sugestija je da u dogledno vrijeme počnu da pripremaju projekte i počnu spremati potrebnu dokumentaciju, kako bi se uspješno prijavili i ugovorili podršku.

Podsjećamo da se finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih od Vlade Crne Gore.

Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom. Podrška se dodjeljuje za gotovo svaki sektor poljoprivredne proizvodnje, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. Naime, oni na dan objave Javanog poziva u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju imati:

· Sektor proizvodnje mlijeka: minimum 5 krava (priplodnih grla) i/ili minimum 50 ovaca i/ili minimum 50 koza;

· Sektor proizvodnje mesa (po jednom turnusu) minimum 30 goveda u tovu; minimum 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; minimum 1.000 brojlera (pilića); minimum 100 brojlera (ćurića);

· Sektor proizvodnje jaja: minimum 2.500 koka nosilja;

· Sektor voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje)

· Proizvodnja voća - površine zasada minimum 0,5 ha;

· Proizvodnja povrća:

- površine zasada na otvorenom minimum 0,5 ha;

- površine zasada pod zaštićenim prostorom minimum 0,1 ha;

· Proizvodnja ratarskih kultura - površine zasada minimum 1 ha;

· Proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja površine zasada minimum  0,3 ha;

· Proizvodnja gljiva i pečurki proizvodne površine minimum 0,01 ha.

· Sektor vinogradarstva: površina vinograda minimum 0,5 ha;

· Sektor maslinarstva: površina zasada minimum 0,5 ha;

· Sektor pčelarstva: minimum 30 pčelinjih društava;

· Sektor ribarstva i akvakulture: godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe ili školjaka.

Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavku košnica, izgradnju ribnjaka i ostalo.

Poljoprivrednim proizvođačima je objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.