Manja slova Veća slova RSS
>

Radionica o implementaciji IPARD III programa, Novi Sad 29-31. mart 2022. godine

Radionica o implementaciji IPARD III programa, Novi Sad 29-31. mart 2022. godine
Datum objave: 31.03.2022 09:17 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuju na radionici o implementaciji IPARD programa, u Novom Sadu u periodu 29-31. mart 2022. godine u organizaciji Stalne radne grupe za ruralni razvoj regiona jugoistočne Evrope (SWG/RRD) u saradnji sa Evropskom komisijom.  Cilj ove radionice je razmjena iskustva između zemalja korisnica IPARD-a, kako bi se unaprijedila implementacija IPARD II programa i optimizovale pripreme za korišćenje sredstava iz IPARD III programa.

Predstavnici Evropske komisije i predstavnici Operativnih struktura država korisnica IPARD fondova Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska predstavile su svoja korisna iskustva tokom 2020. i 2021. godine, poboljšanja u procedurama, iskustva sa implementacijom IPARD-a nakon krize Covid-a 19 i dr.

Teme o kojima su diskutovali šefovi Upravljačkih tijela i direktori IPARD agencija, u ime MPŠV Crne Gore generalna direktorica Direkorata za ruralni razvoj Andrijana Rakočević i generalni direktor Direktorata za plaćanje Vladislav Bojović sa saradnicima, odnosile su se, prije svega, na planove za korišćenje sredstava iz IPARD III programa, kada započeti njegovu implementaciju i koje su razlike između IPARD II i IPARD III programa, kao i o pojednostavljenju procedura budućih mjera u sklopu programskog razdoblja 2021-2027.

Zaključci radnog sastanka ticali su se pripreme Finansijskog i Sektorskog sporazuma koji je finalnoj fazi, i svim zemljama korisnicama IPARD III programa biće dostavljen u toku 2022. godine na potpisivanje, čime će se steći uslovi za implementaciju ovog programa.